Årsmöte
29 januari 2011
Jura
Jura är en vacker ö med knappt 200 personer och 4000 hjortar. Det är
förmodligen inte många av oss som tycker att whiskyn som produceras här har
varit speciellt spännande. Man insåg detta 1999 och fann då att många av faten
i lagerhusen var undermåliga. Man började då med att flytta över whiskyn på
högklassiga fat. Detta i samband med att Richard Paterson har tagit över som
Master Blender borde ge en mer spännande whisky. Vi har också tidigare provat
några av de nya sorterna. Sedan 99 producerar Jura också en rökig whisky 4
veckor om året. Det mesta av whiskyn (95 %) lagras på bourbonfat. Man
producerade 1.75 millioner liter förra året och ungefär 40 % av detta räknar
man skall buteljeras som single malt. Den whiskyn lagras vid destilleriet.
Resten skeppas till fastlandet och lagras i Invergordon. Det äldsta fatet som
finns i lager fylldes 1973. Vad vi har idag är den 16 åriga standard whiskyn.
Den är på 40 % och kylfiltrerad.
Scapa
Scapa är Orkneys andra destilleri. Står man vid Scapa och tittar mot
Kirkwall syns Highland Park tydligt. Man kan tro att de två destillerierna
producerar likartad whisky men det är helt fel. Scapas whisky är helt orökt och
lagras uteslutande på first fill bourbon fat. All whisky som Scapa gör
buteljeras som Singlemalt. De har trots detta enbart den 16 åriga i sitt
standard sortiment. Det finns även en 25årig från 1980 och en 1992 vintage.
Detta beror på att de har varit stängda under stor del av 90 talet.
Destilleriet lades i malpåse 1994 och stod still i några år. Sedan kördes
destilleriet bara någon månad varje år med personal från Highland Park. 2004
började man dock renovera destilleriet. Chivas Brothers tog över året efter och
stängde helt i ett tag medans renoveringen slutfördes. Scapas whisky tillverkas
lite annorlunda än de flesta malter, dels har de skottlands längsta jästid, en
hel vecka. Dels använder Scapa en Lomond panna för första destilleringen, men
rectifier palttorna har tagits bort. Destillering sker idag måndag till onsdag
och produktionen är på blygsamma
Ledaig
Ledaig whiskyn görs på Tobermory som ligger på ön Mull. Destilleriet
har tidigare kallats för Ledaig som är namnet på den del av byn som
destilleriet ligger i. Idag är Ledaig reserverat för den rökiga whiskyn man gör.
Man började göra denna 1996 och malten rökt till 30-40 ppm köps in från Port
Ellen Maltings. Hälften av whiskyn är rökig. Tillverkningen av den rökta och
den orökta är helt lika bortsett från skärningen som görs vid 59 % för den
rökiga och 63 % för den orökta. Under 2010 producerar man ca
Arran
Destilleriet Arran är nystartat och ligger på ön Arran. De startade produktionen
den 17e augusti 1995. I år ligger försäljning på ca 150 000 flaskor. 2009
lanserades Arran i Norge och på bara fem månader blev Arran den näst bäst
säljande single malten, efter Glenfiddich. Under 2010 producerade man
Laphroaig
Laphroaig är fortfarande den malt från Islay som säljer bäst, trots att
försäljningen har minskat och Bowmore har gått starkt framåt. 2009 sålde
Laphroaig 171 000 lådor och Bowmore 164 000. Detta kan delvis bero på att
Laphroaig har haft dåligt med whisky i lager ett tag och inte kunnat leverera
mer. Laphroaig är ett av de få destillerier som mältar eget korn. Man har fyra
golv som tar 7 ton vardera. På dessa klarar man av att mälta 15 % av behovet,
70 % köps från Port Ellen och resterande 15 % tas från fastlandet. Man blandar
malt från alla tre innan mäskning. I modern tid har man endast en gång under
2003 gjort en batch på enbart egen malt. Laphroaig kör för fullt idag. Man
gjorde
Talisker
Talisker är det av Diageos destillerier som har flest besökare,
nämligen 52 000 per år. Av alla malter från Diageo är det Cardhu som säljer
mer. Deras malt förs på Glen Ord och röks till ca 18ppm, detta ger en fenolhalt
i nemwmaken på 5-7ppm. Man installerade två nya washbacks under 2008 i och med
detta fick man bygga om hela tunnrummet. Talisker är ovanligt i det avseende
att man har två wash stills och tre spirits stills. Detta är en kvarleva från
den tid då Talisker var trippeldestillerat, man slutade med detta 1928. Man har
också en väldigt ovanlig purifier som är installerad på wash pannorna och inte
på sprit pannorna. Man använder lång jästid 65-75 timmar. Dessutom har man
wormtubs istället för de normala kondensorerna. Bara en liten del av whiskyn
lagras vid destilleriet, det mesta lagras på fastlandet. Man kör på full
kapacitet och i standard sortimentet har de fyra whiskyn, 10 y, 18y, Distillers
Edition med Amaroso finish och Talisker 57 North. Whiskyn buteljeras normalt
vid 45,8%.
Dagens överraskning.
En extra whisky vid ingången till provningslokalen.
Diplomet för årets
malt överlämnas till Linda. Representant för Laphroaig i Sverige.
2011-01-20
Följande whisky
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky.
Glas 1: Isle of Jura
16yo, 40%,
Glas 2: Scapa 16yo, 40% 10 poäng
Glas 3: Highland Park 18yo, 43%, OB 32poäng
Glas 4: Arran 11yo/1998, 57,7%, buteljerad för SMAD-medlemmar 75
poäng
Glas 5: Ledaig 15yo/1972, 43%, Full Proof Europe 148poäng
Glas 6: Laphroaig 25yo, 51%, OB 162
poäng
Glas 7: Talisker 30yo/buteljerad 2008 129
poäng
Provningsnoteringar
Isle of Jura 16yo, 40%
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Lite torkad frukt, gräsig, maltig
Smak: Söt, ganska lätt, lite torkad
frukt med tydlig dragning mot russin
Eftersmak: Kort – medellång med söta frukttoner; lättdrucken
Poäng: 80
Scapa
16yo, 40%
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Vanilj, gula mogna äpplen, acetonton
Smak: Lätt, vaniljtoner
Eftersmak: Kort med vanilj och viss kryddighet
Poäng: 76
Arran 11yo/1998, 57,5%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Russin, alkoholstark
Smak: Torkad frukt, russin, sötma, fattoner
Eftersmak: Sötma, mycket fikon/torkad frukt, aning fat, kryddig/pepprig
Poäng: 90
Ledaig 15yo/1972, 43%
Färg: Mörk guld
Doft: Röktoner, vanilj
Smak: Röktoner, vanilj, medelfyllig
Eftersmak: Lång, rökig, mycket vanilj och mogna äpplen
Poäng: 91
Laphroaig 25yo, 51%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Stor doft med mycket torvrökighet
Smak: Fyllig, rökig, torvig, sötma
Eftersmak: Lång med sötma, rök och lite russin
Poäng: 94
Talisker 30yo/B2008
Färg: Mörk guld
Doft: Svaga röktoner, lite vanilj
Smak: Sötmatoner, lite rök
Eftersmak: Lång med växande rökighet, vanilj
Poäng: 89
2011-01-31
Isle of Jura 16yo, 40%
Doft: Godis, enkel, lite rå, känns ung,
ek ?, vanilj
Smak: Rå, choklad, kryddor
Eftersmak: Rå, kryddor
Poäng: 75
Scapa
16yo, 40%
Doft: Godis, kola, vanilj, sötma,
honung, bilar
Smak: Godis, kola, ek, choklad, vanilj
Eftersmak: Ek, lite taniner, godis, lång
Poäng: 86
Arran 11yo/1998, 57,5%
Doft: Ek, choklad, lätt spritig, vanilj, sötma, fruktig,
malt,
Smak: Mjuk, sötma, vanilj, lite ek
Eftersmak: Ek, Vanilj, godis
Poäng: 87
Ledaig 15yo/1972, 43%
Doft: Ek, choklad, mogen, rök ton, sälta, komplex
Smak: Mild,
mjuk, ek, choklad
Eftersmak: Ek, godis, lång
Poäng: 86
Laphroaig 25yo, 51%
Doft: Ek, mogen sherry, frukter, bär, lite rök, lätt jodton, soul of laphroaig
Smak: Rök, sälta,jod,
frukter, bär, komplex, godis, sherry
Eftersmak: Sherry, ek, rök, godis
Poäng: 93
Talisker 30yo/B2008
Doft: Choklad, ek, godis, vanilj, sötma, kryddor, liten rökton, komplex
Smak: Choklad, rök, godis, komplex, kryddor, ek, taniner
Eftersmak: Rök, choklad, ek, godis, lång
Poäng: 95
2011-01-31